maandag, oktober 22, 2007

Terug in Sverige

Eindelijk is het weer zover, we zijn terug in Zweden!
Vrijdagmiddag gaan rijden en de volgende ochtend stonden we heel vroeg al bij het super grote winkelcentrum van Kalmar. We wilden eerst nog wat shoppen en vervolgens bij Andreas en Malin op bezoek.
Omdat de auto eigenlijk al nokkievol zat konden we niet echt groot inslaan maar we hebben wel een waterpomp op een benzinemotor, een zonnepaneeltje en wat verlichting op 12 volt gekocht.

s 'Middags bij Andreas en Malin op bezoek en gut wat is Lovisa al gegroeid! Ze staat al en zonder steun lopen zal niet lang meer duren.
Andreas had nog een oude vedspis staan die we mochten hebben. Dit is een houtgestookt fornuisje. Klein maar in goede staat.

Zondag ochtend bij een gezamenlijk ontbijt kregen we telefoon van Tomas, Andreas' vader.
Hij had nog een grote houtkachel staan, of we interesse hadden.
Ja NATUURLIJK.

Andreas had nog een "verrassing".
Hij heeft een Sugga gekocht.
Dit is een militaire Volvo, 4x4, uit 1954. Een soort grote familieauto met neus van een vrachtauto en lekker hoog op dikke banden. De natte droom van elke 4x4 liefhebber. Ik heb er nog een klein stukje in mogen rijden. Andreas vertelde dat er wel een probleempje met de remmen was. Ik heb hier niets van gemerkt want de remmen deden echt helemaal NIETS. Ik kreeg dat uiteraard pas in de gaten toen ik wilde stoppen voor een onoverzichtelijke kruising. Gelukkig was het typisch Zweeds druk op de weg dus kon ik als een ongeleid projectiel oversteken zonder iets te raken.

Zondag naar Överum gereden en zonder problemen het pad omhoog genomen. Het bleek dat het hier al een paar weken niet echt serieus geregend heeft.
Na het uitpakken van de auto, hebben we de kachel in de woonkamer ontstoken.
Het hele huis was koud , klam en kil. Buiten was het met 8 graden behaaglijker dan binnen met 5 graden en een hoge luchtvochtigheid. Wat sprokkelhout uit het bos voor het eerste vuur.
Eind van de avond hadden we een comfortabele temperatuur van 16 graden gestookt. Het duurt een tijd voor de gemetselde kachel warm wordt maar dan heb je ook wel wat.
De volgende ochtend voelde de kachel zelfs nog een beetje warm!
Maandag de oude schouw in de keuken gesloopt en een begin gemaakt met sloop van de gemetselde kachel in de slaapkamer. Deze was te ver heen om nog te herstellen.
Het puin is gerecycled op het pad.
Op de slaapkamer ook heel veel zachtboardplaten van plafond en muren verwijderd.
Ook nog een klein tegenvallertje toen ik de nieuwe waterpomp wilde gaan uitproberen: De waterput staat leeg! Dit had ik wel in de zomer verwacht maar niet nu..... Water halen we dus maar bij het tankstation in het dorp.

Maandagmiddag nog en uur gewandeld en een lekker maaltje kantarellen geplukt!

Als luch hebben we gekozen voor de bekende korv med brod. In de kachel zijn de worstjes prima te roosteren!

Inmiddels heeft de kachel de hele dag gebrand en zit ik in een t-shirtje bij 23 graden te zweten terwijl het buiten tegen het vriespunt is. Vannacht zal het gaan vriezen. Het is onbewolkt! Behalve kou geeft dat ook een prachtige sterrenhemel met een bijna volle maan.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Hans en Inge .
Fijn dat het allemaal goed gaat . Jammer van het water , want op de begraafplaats is het water nu natuurlijk afgesloten . Zo zie je kom je zonder Gamma toch aan een kachel , kan je lekker fikkie stoken . Een fijne tijd samen . Groetjes Pama .

Anoniem zei

Hallo hans en Inge,
Leuk dat je het allemaal op de computer bij houdt. Wij kijken iedere avond vol verwachting wat je die dag weer in je klussenhuis hebt gedaan.Best nog wel veel werk of is het al bijna klaar?? (grapje) Heb je de poster laten hangen? Succes de komende week.
Groetjes Dennis Daniella en de kids.

Hans zei

Ja de poster hebben we laten hangen. Jammer dat het concert al geweest is......

Anoniem zei

Mooi man echt een avontuur wa jullie daar ondernemen ben wel een beetje jaloers een beetje veel denk ik