woensdag, december 26, 2007

Kerstbezoek



Gisteren en vandaag op bezoek geweest bij Andreas en Malin.
Lovisa is al weer flink gegroeid, eet vast voedsel en had gisteren haar eerste stapjes zonder steun gemaakt.
Tomas was er ook en we kregen een typisch Zweeds kerstmaal voor geschoteld.
Een uitgebreide tafel met koude hapjes: diverse soorten en smaken haring, zalm, paling, makreel, worstjes, zult, lam, paté en een ham.
Hierna (of tegelijkertijd als je dat wilde) was er een overvloedige hoeveelheid warm voer: een soort spareribs, bolletjes aardappelpuree met een kern van varkensvlees, warme worstjes, de onvermijdelijke Zweedse gehaktballetjes en een ommelet met een laag cantarellen bedekt. Als klapstuk was er "Jansons Verleiding", een mix van rauwe aardappel, ui en haring (rauw), opgeleukt met een flinke scheut room. Dit is een zeer gewaardeerd traditioneel Zweeds hapje, maar niet door ons. Wij vonden het het minst smakelijke gerecht! Malin nam het ons niet kwalijk. Zij had er zelf ongeveer 15 jaar over gedaan om het te leren apprecieren....... (en dat zet je dan je gasten voor?)
Alles bij elkaar veel meer dan we op konden.

Het dessert hebben we maar wat vooruit geschoven. Om een uur of elf 's avonds hebben we nog een zeer smakelijke warme kaascake met lingon en slagroom weggewerkt.

Het tweede deel van het dessert kwam goed van pas bij het ontbijt: warme, romige (om niet te zeggen vette) rijstepudding met kaneel en\of stroop. Aan dit ontbijt werd zonder gene de restjes van het diner toegevoegd, inclusief de rauwe vis! Ik wil alles wel proberen maar rauwe vis als ontbijt ....... dan moet ik toch wel heel erg honger hebben!
Wij hebben ook een aardige toevoeging gedaan in de vorm van een Kerstbrood Aus Holland. Dit viel goed in de smaak. Met name Andreas was er gek op.



Na dit uitgebreide ontbijt zijn we naar Kalmar gegaan en hebben een uitgebreid bezoek gebracht aan Jula ( zie ook http://www.jula.se/ ). Blijft een leuke zaak! Het hele winkelcentrum was open voor de traditionele uitverkoop op tweede kerstdag!

Terug bij Andreas en Malin hebben we ze kennis laten maken met en ander hollands kerstproduct: Kerstkrans. Ook dat kennen ze niet in Zweden.. Met z'n viertjes hebben we bij de thee dat hele ding opgegeten.

Eind van de middag hebben we afscheid genomen en zijn we teruggegaan naar Överum.
Eerst nog een oud houkacheltje ingeladen dat Tomas voor ons had meegebracht. Iets voor de slaapkamer misschien?


Daar wachtte een, inmiddels weer afgekoeld, huis op ons. De kachel en kaarsen werden als eerste aangestoken en redelijk snel was het weer aangenaam warm.

Geen opmerkingen: